Menu

Muzikale achtergrond

Sopraan en klassiek muziektheatermaakster Nienke Nasserian Nillesen is in 2018 cum laude afgestudeerd aan de Master of Music Muziektheater Klassiek aan het Fontys Conservatorium in Tilburg. Ze behaalde hier in 2016 ook haar Bachelor.

Op haar achtste begon Nienke Nasserian met klarinet spelen. Op vijftienjarige leeftijd besloot ze ook zanglessen te volgen, eerst voornamelijk jazz- en musicalrepertoire. Ze deed verschillende vooropleidingen in Amsterdam, Maastricht en Tilburg. Op haar achttiende koos ze voor klassiek repertoire. Ze studeerde een half jaar Klassiek Solozang aan het Conservatorium in Maastricht, om vervolgens haar studie af te ronden aan het Fontys Conservatorium in Tilburg.


Eerdere Producties

WORLD OPERA LAB, Troost uit je Tuin, Mini - Passie, Bach, 2020

VROUWENSTEMMEN, Grachtenfestival, Meriç Artaç, Regie: Lisenka Heijboer, OPERAFRONT, 2019

Opera Forward Festival, 2019

WAR ON WOMEN, Compagnie Courage, Regie: Alain Pringels, 2019

TALENT LAB, Toneelgroep Maastricht en VIA ZUID, Limburgs talentmakelaar in de podiumkunsten, 2018

Zij, Oceanisch Verlangen, Opera Forward Festival, 2017

Treemonisha, Scott Joplin, WOK Muziektheater, 2016

Zij, Stadsopera ONDERWEG, Ongekend Bijzonder, Bob Zimmerman, 2016

Koor, Die Fledermaus, J.Strauss, Opera Zuid, 2014

Metella, La Vie Parisienne, Offenbach, school performance, 2015

Dorabella, Così fan Tutte, Mozart, school performance, 2014

Koor, Macbeth, Verdi, school performance, 2012


Voorstellingen en Ervaring

Nienke Nasserian heeft drie autobiografische klassiek muziektheatervoorstellingen gemaakt. Nienke repeteert nu aan haar derde voorstelling, MTOTO, die een drieluik vormt met haar eerdere werken MASAI en MZUNGU. MTOTO zal op 18 september in première gaan tijdens Musica Sacra Maastricht. Zie agenda voor meer informatie. In deze voorstelling worden storytelling, klassieke zang en elektro-akoestische muziek afgewisseld tot een mantra over gemis.

Nienke is in mei 2018 tijdens de Operadagen Rotterdam in première gegaan met haar tweede voorstelling MZUNGU. In MZUNGU kijkt ze door de ogen van Ngataiti Saitoti – een van haar 34 Tanzaniaanse broers en zussen. Zijn bezoek aan Nederland doet Nienke haar thuisland in een compleet nieuw licht zien. Daarnaast is het verhaal van Nienke's moeder te horen die 30 jaar geleden in Tanzania werkte. MZUNGU wisselt storytelling af met klassieke liederen, speciaal voor deze voorstelling gecomponeerd door de Spaans-Japanse componiste Neus Kaori Fornós Ohnuma. In haar composities, gebaseerd op traditionele Masai blessings, combineert zij klassieke vocaliteit met Afrikaanse ritmes en harmonieën. Een voorstelling over het leven tussen twee werelden, over de blik van de ander, over cultuurverschillen, loyaliteit en familiebanden. Geregisseerd door Jappe Groenendijk.

Met haar voorstelling MASAI, geregisseerd door Naomi van der Linden, won ze in augustus 2016 de Entreeprijs op Theaterfestival Boulevard. De voorstelling werd daar enthousiast ontvangen en wordt nog steeds regelmatig opgevoerd. Het stuk gaat over Nienke's band met haar vader, stamhoofd van de Masai, en haar gróte familie. Persoonlijke verhalen wisselen af met klassieke aria’s en Afrikaanse liederen. Een voorstelling over familie, gemis en cultuurverschil, met muziek als verbindende factor.

Daarnaast zingt Nienke Nasserian regelmatig als solist tijdens concerten met verschillende (symfonie)orkesten, ensembles en koren. Ze vertolkt een breed scala aan klassiek repertoire.